Niet Aangeboren Hersenletsel - Traumatic Brain Injury 

 

Niet aangeboren hersenletsel

 

 Onze hersenen zijn ons dierbaar. Dat is niet zonder reden. Als er iets mis gaat in onze hersenen heeft dat grote gevolgen voor ons dagelijkse leven. Een groot deel van onze dagelijkse aansturing gebeurt vanuit onze hersenen. Er zijn veel verschillende manieren waarop het fout kan gaan in onze hersenen. Denk hierbij aan:

 

Hersenkneuzing, hersenschudding, herseninfarct, whiplash, hersentumor, hersenvliesontsteking…..

 

Wat is dan een trauma?

 

Een trauma is een letsel aan het brein. Dit kan een letsel zijn dat van buitenaf komt maar ook van binnenuit kan ontstaan. Een val op je hoofd geeft een ander trauma dan een bloeding in de hersenen. Maar er bestaat ook een psychisch trauma. Dit heeft te maken met een ervaring die opgedaan is en die ingrijpende (schadelijke) gevolgen heeft voor de betreffende persoon.

 

Je kunt dus spreken van verschillende vormen van hersenschade die allemaal op hun eigen wijze een schadelijke invloed hebben op de aansturing van allerlei activiteiten vanuit de hersenen.

 

Zo is de invloed van een hersenkneuzing anders dan van een herseninfarct. En bij posttraumatisch stress syndroom is er ook schade met invloed op het dagelijkse functioneren. De belemmeringen in het dagelijkse functioneren is vooral de grote overeenkomst naast alle verschillen die er zijn. Die belemmeringen hebben grote gevolgen voor de dagelijkse activiteiten, voor de sociale communicatie en voor de emotionele beleving van de persoon. Daarnaast is er ook een groot gevolg voor de naaste omgeving van de getroffen persoon. Op alle gebieden kunnen ingrijpende verandering plaats vinden. Soms kan zelfs een ogenschijnlijk, relatief onschuldige valpartij of sportincident zorgen voor grote gevolgen.

 

Herkenbaar?

 

Na het verlopen van enige tijd wordt vaak pas duidelijk wat het effect is van de gebeurtenis. Allerlei klachten die aanvankelijk logisch en acceptabel lijken worden problematische als blijkt dat ze niet overgaan. Zie hieronder een lijst van klachten/ symptomen, die voor mensen met niet aangeboren hersenletsel bekend zal voor komen.

 


 

  • Geheugenproblemen ( lange en/of korte termijn)
  • Hoofdpijn
  • Visuele problemen, lichtgevoeligheid, wazig of dubbel zien
  • Verwarring
  • Prikkelbaarheid
  • Desoriëntatie
  • Onvermogen om te focussen
  • Misselijkheid / braken
  • Emotionele labiliteit / Stemmingswisselingen
  • Onevenwichtigheid
  • Duizeligheid
  • Spraakproblemen (Onduidelijke / incoherente)
  • Overmatige slaperigheid of onvermogen om te slapen
  • Overgevoeligheid voor drukte en lawaai
  • Moeheid

 


 

Het is voor mensen uit de omgeving soms moeilijk te begrijpen dat de klachten zo belemmerend zijn dat werk soms niet meer gaat, of dat er geen energie meer is om na het werk nog iets te kunnen. Iedereen is toch wel eens een tijdje moe? Of zit eens wat minder lekker in z’n vel? Toch is dat heel wat anders. Het gebrek aan uitzicht op verbetering maakt het ook erg moeilijk.

 

Gelukkig is vaak wel verbetering van de situatie mogelijk. Dit vraagt om aandacht voor de individuele persoon en zijn klachten en een specifieke aanpak. Daarbij zijn inzet en motivatie van de betrokkenen van groot belang. Een intensief traject met behulp van onder andere biofeedback maakt dat positieve veranderingen mogelijk zijn.

 

Je geest gezond houden  met biofeedback
door Ivonne van Dijk 26 juni 2024
Biofeedback zorgt voor je gezondheid. Het is een behandelmethode die gericht is op gezond worden en blijven. Lichamelijk en/of psychische klachten kunnen bij iedereen anders ervaren worden. Denk aan stress en spanning, de ene mens krijgt een burnout, een ander mogelijk een paniekaanval of verhoogde bloeddruk. Biofeedback is een methode die bij vrijwel iedereen kan worden toegepast.
Chronische pijnklachten
door Ivonne van Dijk 19 maart 2024
Wat gebeurt er met je als je elke dag pijn hebt. Of als je regelmatig onverwachte pijnaanvallen hebt. Afgezien van de pijn geven mensen vaak ook aan dat zij hierdoor klachten ervaren als somberheid, angst, eenzaamheid en stress.
Uitleg over ASS oftewel Autisme Spectrum Stoornis
door Ivonne van Dijk 4 januari 2024
ASS problematiek oftewel Autisme Spectrum Stoornis.
door Ivonne van Dijk 19 december 2023
Zorgverzekering kiezen voor 2024? Gebruik de Zorgwijzer
Ook na je vakantie leuke of spannende aktiviteiten plannen om het gevoel vast te houden
door Ivonne van Dijk 11 september 2023
Herken je het gevoel dat je na de vakantie weer snel in de regelmaat en sleur terechtkomt? Wil je het 'vrijheid-blijheid gevoel' vasthouden dan zul je dat zelf moeten creëren.
door Ivonne van Dijk 21 augustus 2023
Veranderingen in het dagelijkse leven zijn er op allerlei gebieden. Elke verandering vraagt dan ook iets van jou. Het betekent dat je flexibel moet zijn maar ook stabiel. Breng je aandacht eens wat vaker bewust naar je voeten. Houdt de rest van je lijf zo ontspannen mogelijk. Op deze manier kun je energie sparen en makkelijker meebewegen met onvoorziene omstandigheden
De invloed van denken op je gevoel en je gedrag. Je gedachten veranderen en je  blij voelen.
door Ivonne van Dijk 26 maart 2022
Kan je simpelweg je gedachten veranderen en je daarna blij voelen? Dat zou in het huidige moment zeer welkom zijn. Wat is de invloed van denken op je gevoel en je gedrag. Vanuit de cognitieve gedragstherapie is er het gebruik van een 5G-schema: Gebeurtenis  Gedachten  Gevoel  Gedrag  Gevolg. Dit schema beschrijft wat er achtereenvolgens gebeurt. Bewust, maar vaker nog onbewust.
Met Mindfulness en Biofeedback sneller tot je eigen kern komen
door Ivonne van Dijk 25 november 2020
Het gaat hierbij om twee verschillende methodes. En toch hebben ze ook veel met elkaar te maken en kunnen ze elkaar versterken. Mindfulness in combinatie met biofeedback is een sterke methode om sneller tot je eigen kern te komen. Het wordt duidelijker wat er bij jou op een zeker moment gebeurt en wat je anders zou kunnen of willen doen.
In je leefstijl kun je soms ook heel vasthoudend blijven terwijl verandering van gedrag  gewenst is.
door Ivonne van Dijk 27 juli 2020
In je leefstijl kun je soms ook heel vasthoudend blijven terwijl verandering van gedrag gewenst is. Soms is het nodig om een time out te nemen. Stil staan bij hoe je leefstijl, je denken en doen is. Wat je anders zou willen zien in je dagelijkse leven.
Neurofeedback is een behandelmethode waarbij je feedback krijgt over de werking van je hersenen
door Ivonne van Dijk 11 juni 2020
Feedback geven of krijgen is bij de meeste mensen wel bekend. Maar neurofeedback is iets wat je nog niet dagelijks hoort. Een behandelmethode waarbij je feedback krijgt over de werking van je hersenen. Het klinkt mooi maar wat heb je daaraan?
Show More