?Wat is het verschil tussen BIOFEEDBACK en NEUROFEEDBACK, EN ZO

Hoe ingewikkeld is het verschil tussen Neurofeedback en Biofeedback nu echt?

 

Je kunt het vergelijken met een gereedschapskist. Die kist zit vol met allerlei soorten gereedschap…..een zaag, een hamer, een nijptang, etc. Al deze gereedschappen zijn nodig voor houtbewerking. Maar ze doen dit net allemaal op een andere manier. Zo is het ook met biofeedback, een behandelmethode waarbij lichaamssignalen gemeten en teruggekoppeld worden. Vaak wordt dit gedaan met behulp van speciale apparatuur. Op deze manier kan iemand zijn klachten leren herkennen. Die verschillende lichaamssignalen zijn: spierspanning, huidgeleiding, ademhaling, hartslag, handtemperatuur en hersenactiviteit.

 

Onder biofeedback, de gereedschapskist, bevinden zich verschillende feedbacksoorten. Dit zijn dus de mogelijkheden om de lichaamssignalen zichtbaar te krijgen: harslagvariabiliteit (HRV), temperatuur (thermisch), spierspanning, (EMG-of myofeedback) en neurologisch (EEG).

 

Biofeedback maakt gebruik van meetapparatuur en sensoren. Deze geven informatie over wat er in het lichaam gebeurt. Dit wordt vervolgens voor de cliënt zichtbaar gemaakt. Neurofeedback geeft bijvoorbeeld op deze manier feedback, oftewel een terugkoppeling over de aanwezigheid van de hersengolven in de verschillende hersengebieden. Sommige hersengolven kunnen te sterk aanwezig zijn waardoor er sprake is van een ontregeling.

 

Bij ontregeling kun je denken aan een voetbalteam. Stel je voor dat alle spelers op dezelfde manier door het veld rennen en proberen te scoren. Er zullen dan waarschijnlijk veel doelpunten bij de tegenstander vallen door gebrek aan verdediging. Aan de andere kant zal een team met alleen maar verdedigers weinig kansen kunnen creëren om te scoren.

 

Het doel van de biofeedback, de terugkoppeling, is in ieder geval dat je duidelijkheid krijgt over het verband tussen hoe je je voelt, hoe je je gedraagt, welke klachten er zijn en hoe je lichaam dat kenbaar maakt.

 

Je geest gezond houden  met biofeedback
door Ivonne van Dijk 26 juni 2024
Biofeedback zorgt voor je gezondheid. Het is een behandelmethode die gericht is op gezond worden en blijven. Lichamelijk en/of psychische klachten kunnen bij iedereen anders ervaren worden. Denk aan stress en spanning, de ene mens krijgt een burnout, een ander mogelijk een paniekaanval of verhoogde bloeddruk. Biofeedback is een methode die bij vrijwel iedereen kan worden toegepast.
Chronische pijnklachten
door Ivonne van Dijk 19 maart 2024
Wat gebeurt er met je als je elke dag pijn hebt. Of als je regelmatig onverwachte pijnaanvallen hebt. Afgezien van de pijn geven mensen vaak ook aan dat zij hierdoor klachten ervaren als somberheid, angst, eenzaamheid en stress.
Uitleg over ASS oftewel Autisme Spectrum Stoornis
door Ivonne van Dijk 4 januari 2024
ASS problematiek oftewel Autisme Spectrum Stoornis.
door Ivonne van Dijk 19 december 2023
Zorgverzekering kiezen voor 2024? Gebruik de Zorgwijzer
Ook na je vakantie leuke of spannende aktiviteiten plannen om het gevoel vast te houden
door Ivonne van Dijk 11 september 2023
Herken je het gevoel dat je na de vakantie weer snel in de regelmaat en sleur terechtkomt? Wil je het 'vrijheid-blijheid gevoel' vasthouden dan zul je dat zelf moeten creëren.
door Ivonne van Dijk 21 augustus 2023
Veranderingen in het dagelijkse leven zijn er op allerlei gebieden. Elke verandering vraagt dan ook iets van jou. Het betekent dat je flexibel moet zijn maar ook stabiel. Breng je aandacht eens wat vaker bewust naar je voeten. Houdt de rest van je lijf zo ontspannen mogelijk. Op deze manier kun je energie sparen en makkelijker meebewegen met onvoorziene omstandigheden
De invloed van denken op je gevoel en je gedrag. Je gedachten veranderen en je  blij voelen.
door Ivonne van Dijk 26 maart 2022
Kan je simpelweg je gedachten veranderen en je daarna blij voelen? Dat zou in het huidige moment zeer welkom zijn. Wat is de invloed van denken op je gevoel en je gedrag. Vanuit de cognitieve gedragstherapie is er het gebruik van een 5G-schema: Gebeurtenis  Gedachten  Gevoel  Gedrag  Gevolg. Dit schema beschrijft wat er achtereenvolgens gebeurt. Bewust, maar vaker nog onbewust.
Met Mindfulness en Biofeedback sneller tot je eigen kern komen
door Ivonne van Dijk 25 november 2020
Het gaat hierbij om twee verschillende methodes. En toch hebben ze ook veel met elkaar te maken en kunnen ze elkaar versterken. Mindfulness in combinatie met biofeedback is een sterke methode om sneller tot je eigen kern te komen. Het wordt duidelijker wat er bij jou op een zeker moment gebeurt en wat je anders zou kunnen of willen doen.
In je leefstijl kun je soms ook heel vasthoudend blijven terwijl verandering van gedrag  gewenst is.
door Ivonne van Dijk 27 juli 2020
In je leefstijl kun je soms ook heel vasthoudend blijven terwijl verandering van gedrag gewenst is. Soms is het nodig om een time out te nemen. Stil staan bij hoe je leefstijl, je denken en doen is. Wat je anders zou willen zien in je dagelijkse leven.
Neurofeedback is een behandelmethode waarbij je feedback krijgt over de werking van je hersenen
door Ivonne van Dijk 11 juni 2020
Feedback geven of krijgen is bij de meeste mensen wel bekend. Maar neurofeedback is iets wat je nog niet dagelijks hoort. Een behandelmethode waarbij je feedback krijgt over de werking van je hersenen. Het klinkt mooi maar wat heb je daaraan?
Show More