Ik heb mij gespecialiseerd in een aantal methoden die bij elkaar een goede manier blijken om klachten te verminderen en gewenste veranderingen mogelijk te maken. Op deze blogpagina wil ik nieuws, uitleg en inzichten delen vanuit mijn achtergrond als ergotherapeut gecombineerd met biofeedback, ReAttach en leefstijl. Als er specifieke vragen zijn dan is het goed om zelf contact met mij op te nemen.
Neurofeedback is een vorm van biofeedback en een methode om de hersenen te meten en te trainen zodat mensen beter functioneren. Alles wat we doen, denken, voelen enzovoort wordt bepaald door onze hersenactiviteit. Bij gezonde mensen is de werking van de hersenen stabiel. De hersenen zijn actief en zenden automatisch de goede signalen uit. Maar bij mensen met hersenletsel of klachten zoals stress, pijn, vermoeidheid of hyperactiviteit is de hersenactiviteit ontregeld. De hersenen werken b.v. te traag waardoor alledaagse handelingen veel energie kosten. Hoe meer de hersenen ontregeld zijn, hoe ernstiger de klachten. Met deze behandelmethode gebaseerd op training kun je leren de hersenactiviteit te beïnvloeden zodat deze weer stabiel wordt. De veranderingen zijn in principe blijvend, in tegenstelling tot medicamenteuze behandeling. Bovendien is de behandeling pijnloos en zonder bijwerkingen.
De neurofeedback behandeling of neuro training is gebaseerd op het gegeven dat bepaalde klachten gepaard gaan met veranderingen in de informatieverwerking van de hersenen. Met een hersenmeting (QEEG) worden deze veranderingen in de hersengolven vastgesteld. Op basis daarvan kan een neurofeedback behandeling starten. De snelheid van informatieverwerking wordt zichtbaar en weergegeven op een beeldscherm. Dit kan door een animatie of een film. Hierdoor zie je continu een weergave van het effect van je eigen hersenactiviteit.
Verbetering van de informatieverwerking gaat gepaard met een goed verloop van de animatie. Verslechtering van de animatie betekent dat de hersenactiviteit niet het gewenste gedrag vertoond. Je leert dus je eigen hersenactiviteit positief te beïnvloeden door de feedback van de animatie. Omdat de hersenen leren hun toestand te verbeteren, zijn veranderingen door neurofeedback in principe blijvend, in tegenstelling tot medicamenteuze behandeling. Bovendien is neurofeedback pijnloos en zonder bijwerkingen.
Biofeedback is de overkoepelende term voor een methode waarbij lichaamssignalen gemeten worden, zoals spierspanning, huidgeleiding, hersenactiviteit, ademhaling, hartslag en handtemperatuur. Deze lichaamssignalen worden gemeten en weergegeven met behulp van apparatuur. Het doel is dat de cliënt zijn eigen lichaamssignalen leert herkennen en bewust controleren. In eerste instantie met behulp van biofeedback apparatuur, later ook zonder apparatuur. Het leereffect is vaak al snel merkbaar.
Biofeedback is een verzamelnaam voor de verschillende werkwijzen. Bij TijmOut wordt een afzonderlijke QEEG gemaakt (zie verder bij ‘Hoe werkt neurofeedback?’). Daarnaast wordt een hartritme meting/training gedaan die naast verschillende neurofeedback behandelingen herhaald worden. Op die manier wordt het effect zichtbaar en meetbaar gemaakt.
Ons hartritme varieert voortdurend, met andere woorden de tijds-intervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit noemen we hartritme variabiliteit (HRV). De HRV geeft ons belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit maar ook over toestand van het lichaam op een bepaald moment. Het is gebleken dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen en de mate van samenhang in de HRV wordt Hartcoherentie genoemd.
Door het trainen van lichaamsbewustzijn en emotieregulatie is het mogelijk om beter om te leren gaan met stress. Je leert hoe je van stress naar een ontspannen toestand kunt komen. Deze technieken zijn toe te passen in het dagelijkse leven. De effecten die dit oplevert zijn direct merkbaar, zichtbaar en meetbaar. De technieken zijn bedoeld voor verandering van gedragspatronen en leiden dan tot verbetering van het immuunsysteem, lagere bloeddruk, minder stresshormoon en verbeterd welbevinden.
Het hartritme varieert voortdurend, met andere woorden de tijds-intervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit wordt hartritme variabiliteit (HRV) genoemd. De HRV geeft informatie over je veerkracht en vitaliteit maar ook over de algehele toestand van je lichaam op een bepaald moment. Dit alles is onder invloed van emotionele veranderingen waar je als mens mee te maken hebt op een dag. Het hart reageert gevoelig op emotionele veranderingen en in samenhang met HRV wordt dit Hartcoherentie genoemd.
Door het trainen van lichaamsbewustzijn en emotieregulatie is het mogelijk om beter om te leren gaan met stress. Je leert hoe je van stress naar een ontspannen toestand kunt komen. Deze technieken kun je thuis trainen en zijn toe te passen in het dagelijkse leven. De effecten daarvan zijn direct merkbaar, zichtbaar en meetbaar. De technieken zijn bedoeld voor verandering van gedragspatronen en leiden dan tot verbetering van het immuunsysteem, lagere bloeddruk, minder stresshormoon en een lekker-in-je-vel-gevoel.
ReAttach is een methode waarbij je met problemen rondom stress- en emoties begeleidt kunt worden om uiteindelijk op eigen kracht weer overzicht te krijgen en samenhangend te kunnen denken. ReAttach geeft ook mogelijkheden om ontwikkeling te activeren. De methode kan worden toegepast bij kinderen en volwassenen die ondersteuning willen om door te groeien en om belemmeringen op te ruimen. Het is een vorm van sensorische-integratie. Dat houdt in dat de informatieverwerking via de zintuigen wordt gereguleerd.
Deze methode op het gebied van sensorische integratie geeft de mogelijkheid om zelf veranderingen tot stand te brengen. Dit doe je samen met de therapeut. Vooraf bespreken we de grote lijnen wat de belemmering is die je ervaart. Daarna ga jij met gesloten ogen en in gedachten aan de slag terwijl ik ondertussen met ritmische aanraking van je handen (trommelen), je een aantal vragen stel. Dat is sensorische (oftewel zintuiglijke) integratie methode. Door het geven van denkopdrachten worden alertheid, concentratie en emotiebeleving gereguleerd. Dit brengt op subtiele wijze een informatieverwerkingsproces op gang. De behandeling is geschikt voor je als je, bijvoorbeeld:
• het gevoel hebt dat je tegen dezelfde problemen blijft aanlopen.
• last hebt van emoties
• niet goed kunt aangeven wat het probleem is.
Gemiddeld zijn er 5 sessies nodig, die verspreid worden over 2 – 3 maanden. Cliënten kunnen emotioneel worden, merken soms niets bijzonders, vertellen dat zij na de behandeling een ‘opgeruimd gevoel’ hebben in hun hoofd. De verandering krijgt geleidelijk vorm en voelt ‘natuurlijk’ aan.
De methode is geschikt voor kinderen en volwassenen. Bij (gedrags)problemen van kinderen zullen ook de ouders betrokken worden bij de behandeling.
De laatste jaren groeit het bewustzijn dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid. De Wereld gezondheidsraad heeft bijvoorbeeld het volgende in zijn definitie gesteld: ‘Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’. Dit nieuwe uitgangspunt vertaalt zich in leefstijl en ‘positieve gezondheid’.
Zo kan het zijn dat je in de loop van je leven klachten op lichamelijk en/of mentaal gebied hebt gekregen. Het kan dan zinvol zijn om eens kritisch naar je huidige leefstijl te kijken. Zou een verandering in die leefstijl ervoor kunnen zorgen dat klachten verminderen? Dat je algehele gezondheid vooruit gaat? Dat je vrolijker of fitter wordt en daardoor weer meer aankunt?
Een verandering in de stijl waarop jij je leven tot nu toe hebt geleid. Om die reden spreek ik liever over leefstijlverandering. Hoe vaak sta je stil bij gewoonten en normen die je hanteert in het dagelijkse leven? Dit kan zijn op het gebied van voeding, sport en beweging, werk, vrije tijdsbesteding maar ook op je manier van denken en doen. Het gaat er bij TijmOut om dat je de tijd neemt en leert onderzoeken welke mogelijkheden je hebt om je leefstijl te veranderen en wat je dat gaat opleveren. Bij die zoektocht help ik meedenken.
Bedrijfsgegevens:
TijmOut
Ivonne van Dijk
info@tijmout.nl
06 51951836
Zorgpunt 'de Wipstrik',
TijmOut is te vinden in de fysiotherapiepraktijk
Tesselschadestraat 55A
8023 BJ Zwolle
Registratienr. RBCZ: 910909R
Licentienr. VBAG : 2100813A
KvK nr: 08185445