Selecteer een pagina

Qeeg en neurofeedbackbehandeling Jaco (14) met ADHD en burnout

Dinsdag, 21 augustus 2018

Vandaag is Jaco begonnen met de breintraining. Gisteren na de hersenmeting vertelde Jaco dat hij wat aan zijn klachten wil doen. Vorig jaar eindigde zijn brugklasjaar in een burn-out en inmiddels heeft hij 2 leuke uitstapjes in het water zien vallen door een paniekaanval.
Jaco is 14 jaar en voelt veel stress. Daarnaast is hij ongelofelijk moe. Hij is toen hij 4 jaar was (voorzichtig) gediagnostiseerd met ADHD en gebruikt sindsdien Ritalin. De overgang naar de middelbare school begon prima maar kostte Jaco heel veel energie. Toch wilde hij overgaan. Hier heeft hij heel hard voor gewerkt.
Jaco is helaas niet de enige die met dit soort klachten rondloopt. Dit is toch niet wat we willen voor onze kinderen……..Waar ligt het nou aan dat ik deze verhalen steeds vaker hoor en dat ik kinderen met deze problematiek ook heel regelmatig in de praktijk zie. Het schoolsysteem in Nederland vraagt volgens mij heel veel van kinderen, maar is het te veel? Ouders willen het beste voor hun kind, maar wat is dat precies?
Ik kan wel iets vertellen over de behandeling van Jaco, over het verloop van de biofeedback behandeling en over de samenwerking vanuit verschillende invalshoeken. En hopelijk kan hij zelf aan het einde iets vertellen over het behaalde resultaat.
Dit is de komende tijd te lezen en te volgen op de website.

Woensdag 22 augustus 2018

Jaco wil zich zo snel mogelijk beter voelen en omdat hij nog een week zomervakantie heeft besluiten we dat hij iedere dag komt. Na de 1e behandeldag was Jaco erg moe. Hij viel bijna in slaap in de stoel. Vermoeidheid was een van de problemen dus logisch dat hij bijna in slaap valt als hij vanuit een comfortabele relax-fauteuil naar een film zit te kijken die hij zelf heeft uitgezocht.
Jaco houdt ook zijn dag bij waarin hij activiteiten opschrijft en aangeeft welke spannend en/of minder spannend voor hem zijn. Daarnaast hebben we besproken dat hij de komende minder televisie gaat kijken en op zijn mobiel bezig is. In plaats daarvan benoemt hij zelf welke soort activiteiten handiger zijn voor hem en ook leuk. Zoals buiten ‘spelen’ met vrienden. Ook wil hij weer gaan sporten. Dat is gestopt omdat hij zo druk met school is geweest.
Ook bespreken we zijn voedingsgewoonten zoals snoepen, chips en koolzuurhoudende frisdranken. Hij benoemt zelf al dat dit niet gezond is en is van plan om daar voortaan beter op te gaan letten.
De biofeedback behandeling zal in eerste instantie gericht zijn op het verbeteren van zijn breinactiviteit. De hoeveelheid langzame hersenactiviteit gaan we door middel van training verlagen waardoor hij sneller in slaap zal vallen en ook dieper zal slapen. Na de eerste behandeling heeft hij heerlijk geslapen maar dat zal ook wel een beetje komen door alle nieuwe indrukken en de oververmoeidheid.

Vrijdag 24 augustus 2018

Jaco vertelt dat hij op het moment wel redelijk snel in slaapt maar langzaam aan wordt er ook weer wat structuur in zijn dagen gebracht zodat hij weer makkelijker in de structuur van school kan mee draaien. Ik hoor van veel ouders dat in de laatste vakantiedagen de touwtjes weer iets strakker worden aangespannen. Moeder vertelt mij dat hij het niet uitgesproken zin heeft om naar de neurotraining te komen maar dat vind ik niet meer dan normaal. Hij wil nog steeds zo snel mogelijk lekker in z’n vel zitten en zich niet meer ongerust hoeven te maken voor een nieuwe paniek aanval. De motivatie van Jaco is erg belangrijk omdat de behandeling daar enorm van afhangt. Hij hoeft zich niet echt in te spannen maar ik wil wel dat hij rustig blijft zitten en zijn aandacht er bij houdt. Dat lukt gelukkig prima.

Maandag 27 augustus 2018

Jaco vertelt dat hij een prima weekend heeft gehad. Geen bijzonderheden. Hij is inmiddels ook bij de Kinderarts geweest. Deze bevestigde dat de paniekaanval in het pretpark heel goed te maken kon hebben met het energiedrankje dat Jaco daarvoor had gedronken. Kennelijk reageerde hij bijzonder heftig in combinatie met warmte en drukte. Toch, zegt de kinderarts, is het troep, die energiedrankjes zitten zo boordevol suiker dat het bijna niet anders kan dan dat je er een stevig effect van merkt.

Bij de start van de behandeling hebben we besproken wat het effect van voeding op het brein is. Jaco vertelde eerlijk dat hij altijd frisdrank neemt zoals sinas en graag chips eet. Veel suiker en prik dus en vetten.
Er zijn veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat suikerhoudende frisdrank negatief effect heeft op met name het jonge brein vooral wat betreft geheugen en leerprestaties. De zoete frisdranken werken stimulerend op brein en er lijkt een schadelijk effect op verschillende eiwitten die noodzakelijk zijn voor een gezonde cel functie in de hersenen. Het drinken van light frisdrank is helaas geen positief alternatief. Het heeft ook een nadelig effect op het vasculaire stelsel en vergroot o.a. de kans op een beroerte. Chips zitten vol met vet, zout en suiker. Deze 3 bijzonder ongezonde ingrediënten geven samen ook nog een verslavend effect. Daardoor is het vaak moeilijk om een zak chips niet in 1 keer helemaal leeg te eten.
Jaco is druk bezig om hier wat bewuster mee om te gaan en te minderen. Hij vertelt met enige trots dat dit ook best goed gaat.

 Maandag 3 september 2018

De eerste schoolweek zit er weer op voor Jaco. Er zijn nogal wat veranderingen maar Jaco heeft ze allemaal als positief ervaren. Hij vertelt vrolijk dat hij een hele leuke klas heeft. We hebben vorige week expres niet meer aan het einde van de week afgesproken omdat we allemaal verwacht hadden dat Jaco wel moe zou zijn na alle indrukken. De neurotrainingen zullen nu minder frequent gaan plaatsvinden omdat er naast school gepland wordt.

Daarnaast is hij ook nog bij coach Ellen geweest van Klik Coaching. Het was vooral kennismaken en vervolgens samen het traject bepalen. Met name hoe gaan we het allemaal inplannen naast school en de neurofeedback behandelingen.

Maandag 10 september 20018

Jaco komt vrolijk binnen en laat het ritueel van mij over zich heen komen waarbij ik de electrodencap op zijn hoofd vul en de computer instel. Hij heeft wat dikke ogen van de slaap lijkt het. Het is dan ook maandagochtend, de afspraak kon net voor school gezet worden. Jaco vertelt dat hij goed slaapt en ook veel sneller in slaap valt. Dat was voorheen een heel ander verhaal. Jaco kende een vicieuze cirkel van lang wakker liggen (of dan maar later naar bed gaan). In de ochtend was het moeizaam en moe wakker worden. Dat gaat nu ook beter. Hij voelt zich een stuk fitter in de ochtend. Een diepere slaap verklaart de wat dikke ogen die ik zag. Er is in ieder geval een positieve verandering. Jaco heeft nu 10 neurofeedback trainingen gehad in 3,5 week wat intensief is maar ook duidelijker en sneller resultaat geeft dan 1x per week behandelen.

Ik spreek moeder nog even op de gang. ‘Jaco geeft aan dat hij zich een stuk rustiger voelt in zijn hoofd’ vertelt zij opgelucht. Het gaat de goede kant op.